Leja Jurišić & Marko Mandić (SI): 

SKUPAJ


 

Slovenski publiki dobro znan vrhunski performerski dvojec Leja Jurišić in Marko Mandić se v maratonskem šest-urnem performansu Skupaj (v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisateljico Semiro Osmanagić) z brutalno iskrenostjo soočata z večnim idealom uprizorljivosti in vselej nerazrešljivo težavo politike: kaj pomeni biti »skupaj«? Marko in Leja to vprašanje obračata vase: zakaj hočem biti skupaj, kako vzdržati skupaj, kaj narediti (s sabo), da bo »skupaj« realizacija presežka (mene), kako se izmakniti hierarhiji moči… In kako ta »skupaj« vzpostaviti v performativnem času in prostoru gledalca.

Danes smo priča neznosni inflaciji performativnosti. Utapljamo se v vseprisotnosti in mediatizaciji vsega. Hitro najdemo razloge, kaj nam je skupno, toda (skoraj) z ničemer več (za dolgo) ne zdržimo skupaj. »Skupaj« zahteva investicijo, ki smo jo vedno težje pripravljeni plačati. »Skupaj« je nekakšno mitično mesto zlitja, ki posameznika »zaceli« z drugim. Za ta dogodek, ki so ga kritiki razglasili za »enega izmed najpomembnejših uprizoritvenih dogodkov tega časa«, Leja in Marko potrebujeta čas.


Avtorja: Leja Jurišić in Marko Mandić v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisateljico Semiro Osmanagić; producenta: Žiga Predan in Špela Trošt; produkcija: Pekinpah in Via Negativa; koprodukcija: Kino Šiška