DIVJI FANTJE

LES GARÇONS SAUVAGES

Bertrand Mandico (FR)

(110’)


 

Vikend pred začetkom Festivala radikalnih teles Spider vabimo k ogledu posebne poslastice, ki jo je za nas izbral mladi režiser Miha Zajklar Možina.

Prvenec notorično provokativnega francoskega eksperimentalnega umetnika Bertranda Mandica je postavljen v zgodnje 20. stoletje in pripoveduje zgodbo petih bogatih mladostnikov (vse igrajo igralke), ki ljubijo umetnost a jih privlači okultni zločin in transgresija. Po posilstvu in umoru svoje učiteljice literature se morajo za kazen vkrcati na ladjo čudaškega Kapitana, ki je odločen, da s surovimi metodami ukroti njihove divje apetite. Naposled pristanejo na bajnem nadnaravnem otoku polnem nevarnosti in užitkov kjer se preobrazba lahko začne. “Divji fantje”, posneti na čudovitih 16mm, prežeti z erotiko, fluidnostjo spolov in humorjem, so potovanje, ki ga najbrž še dolgo ne boste pozabili.


Miha Možina o izbranem filmu:

“Divji fantje” zabrišejo meje dojemanja seksualnosti in filmskega žanra skozi surovo, ezoterično, nadrealno romantično avanturo. Organska sanjska pustolovščina gledalcu ponudi možnost doživljanja ter preizpraševanja svojih lastnih impulzov in poželenj. Posebna “umo-jebna” izkušnja je alterniranje med razumevanjem fantičev kot dekličev ter obratno.
Osebno mi je bilo precej zanimivo koliko sprememb in nivojev v odnosu do subjektov in kontekstov sem lahko doživljal ob taki meta alternaciji. Ukrivljanje spola, diskurz o vnaprej predpisanih družbenih vlogah ter vprašanje enakopravnosti so pripeljani do nadvse efektivne skrajnosti.


Bertrand Mandico za kreiranje svojih fantastičnih svetov ne uporablja digitalnih video efektov ter računalniške postprodukcije temveč prisega na kreativno mešanico praktičnih, zdaj že arhaičnih, trik efektov kamere, scenografije, rekvizitov in projekcij. Telesno oprijemljivost filma pelje do samega nosilca, ki je tokrat izključno 16 milimetrski kolut perforirane celuloze. Eksplicitno radikalna telesnost ter duševnost, ki puhti iz slehernega trenutka “Divjih fantov” po mojem mnenju kvalitetno prispeva k letošnjemu tematskemu fokusu Spider festivala.