Christian Botale Molebo (DRC):

KOK-LAT-VIL SAMO INKANTACIJA + INVOKACIJA + EKSORCIZEM


 

Vizualni umetnik in performer Christian Botale Molebo, rojen v Kinšasi (1980), je leta 2006 študiral vizualno komunikacijo v Kinšasi in leta 2012 diplomiral na Haute école des arts du Rhin v Strasbourgu. S pomočjo ustnega izročila in zgodb svojega očeta se v svojih performansih sooča z belgijsko kolonizacijo Konga, zgodovino Neodvisne države Konga in Zairom pod kasnejšo Mobutujevo diktaturo. Svoje skulpture različic »izseljenih« afriških predmetov postavi v središče predstave, svoje telo pa umešča med spomin in zgodovino ter metaforično nabira dediščino, ki so jo izbrisali kolonizatorji.

Je pomembno, da ti predmeti ostanejo kjer so? So dobro ohranjeni? Če teh predmetov ne »izselimo«, so še vedno vidni? Kdo jim je podelil status umetniških del?


Filmska realizacija: Christian Botale; pomoč pri realizaciji: Victor Schmitt; oblikovalec folklornih zvokov: Tangé Shongo; kostumografinja: Anne Deriviere; produkcija: Les Ateliers Moyi Mwinda; koprodukcija: La Hear, Pole sud CDCN, La Drac and La Region du Grand’est Strasbourg, Live work vol. 6, Centrale fies, Saavy contemporary, Goethe Institut, Academie des Beaux Arts de Kinshasa.


Avtor se za podporo zahvaljuje svojemu očetu Louisu Botale Bolamu in Pierrju Mercierju